Novi način obračuna EKS

Bez autora
Sep 01 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS), radi izvršavanja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, doneo je Odluku o uslovima i načinu obračuna efektivne kamatne stope i izgledu i sadržini obrazaca koji se uručuju korisniku. Takođe, Izvršni odbor NBS danas je doneo i Odluku o načinu postupanja bankei davaoca lizinga po prigovoru korisnika finansijskih usluga i načinu postupanja NBS po obaveštenju tih korisnika. Obe odluke primenjivaće se od 5. decembra 2011. godine. Prvom odlukom propisan je novi način obračuna efektivne kamatne stope (EKS), radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Direktivom Evropske unije koja nalaže da EKS uključuje sve troškove koje korisnik snosi po osnovu korišćenja kredita ili finansijskog lizinga. Novi način obračuna će sveobuhvatnije prikazati ukupne troškove po osnovu kredita, što će korisnicima omogućiti da potpunije sagledaju realnu cenu svog zaduženja i odgovornije odlučuju o zaduživanju.

Novi način obračuna efektivne kamatne stopeIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS), radi izvršavanja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, doneo je Odluku o uslovima i načinu obračuna efektivne kamatne stope i izgledu i sadržini obrazaca koji se uručuju korisniku.

Takođe, Izvršni odbor NBS danas je doneo i Odluku o načinu postupanja bankei davaoca lizinga po prigovoru korisnika finansijskih usluga i načinu postupanja NBS po obaveštenju tih korisnika. Obe odluke primenjivaće se od 5. decembra 2011. godine.

Prvom odlukom propisan je novi način obračuna efektivne kamatne stope (EKS), radi usklađivanja sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Direktivom Evropske unije koja nalaže da EKS uključuje sve troškove koje korisnik snosi po osnovu korišćenja kredita ili finansijskog lizinga.

Kako je saopšteno iz NBS, novi način obračuna će sveobuhvatnije prikazati ukupne troškove po osnovu kredita, što će korisnicima omogućiti da potpunije sagledaju realnu cenu svog zaduženja i odgovornije odlučuju o zaduživanju. Iz tog razloga, EKS će u slučaju pojedinih vrsta kredita biti veća od dosadašnje, što neće uticati na promenu iznosa otplate za korisnike. Tako će, naprimer, EKS obračunata po odredbama nove odluke u slučaju stambenih kredita uključivati i trošak upisa hipoteke, procene vrednosti nepokretnosti i sve premije osiguranja koje predstavljaju uslov za korišćenje ovog kredita.

Kod kredita po osnovu kojih se polaže depozit, za razliku od dosadašnje, EKS će ubuduće prikazivati i korist koje se korisnik kredita odrekao polaganjem tog depozita. To znači i da će banke koje na položeni depozit plaćaju veću kamatu moći da prikažu i relativno nižu EKS, kao element konkurencije prepoznatljiv za klijenta.

U saopštenju se navodi da se drugom odlukom bliže uređuje postupanje banke i davaoca lizinga po prigovoru korisnika – fizičkog lica, kao i postupanje NBS po obaveštenju tog korisnika ukoliko nije zadovoljan odgovorom davaoca usluge ili taj davalac nije odgovorio u roku od 30 dana. Odlukom su propisani i način i postupak izricanja mera, kriterijumi na osnovu kojih će NBS odrediti visinu novčane kazne, kao i postupak posredovanja NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik